Wat is zwangerschapscholestase? (2024)

Behandeling van cholestase

Door je dieet aan te passen, wordt je lever minder belast. Verder kun je een medicijn gebruiken dat het vervoer van gal verbetert. Zo nodig kun je nog andere medicijnen tegen de jeuk gebruiken.

Dieet

Als je zwangerschapscholestase hebt,hoef je geen speciaal dieet te volgen.

Medicijnen

Er zijn medicijnen die het vervoer van gal verbeteren. De eerste keus is Ursochol®. Daarnaast kun je voor de nacht een medicijn gebruiken waardoor je beter slaapt zoals hydroxyzine.

Ursodeoxycholzuur, Ursochol®

Ursochol verbetert het vervoer van gal vanuit de lever naar de galblaas. Veel vrouwen krijgen minder last van jeuk. Als het middel bij jou werkt, dan merk je dat meestal binnen een dag. Vaak verbeteren de leverfuncties ook en dalen de galzuren in het bloed.

Cholestryramine

Als Ursochol bij jou niet werkt, dan kun je nog een ander medicijn proberen: cholestyramine. Dit medicijn bindt galzuur en verlaagt cholesterol.

Antihistaminica: hydroxyzine

Antihistaminica worden soms voorgeschreven tegen jeukklachten. Bij jeuk komt een stof vrij: histamine. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van jeuk. Hydroxyzine blokkeert de werking van histamine, waardoor kan de jeuk afnemen. Je wordt suf van hydroxyzine. Daardoor val je makkelijker in slaap. Ook als je jeuk hebt.

Mentholpoeder of mentholgel

Om de jeukklachten te verminderen, kun je ook mentholpoeder of mentholgel op de huid aanbrengen. Mentholpoeder en mentholgel kun je kopen bij de drogist of de apotheek.

Hoe verder?

De gynaecoloog adviseert je om de verdere controles in het ziekenhuis te doen. Je krijgt een medische indicatie. De gynaecoloog vraagt hoe het met je gaat en of de medicatie helpt. Zo nodig kun je een hogere dosis Ursochol® krijgen of een ander medicijn proberen. Er wordt regelmatig bloed geprikt om de galzure zouten en de leverwaardes te controleren. Vaak wordt er ook een CTG (hartfilmpje) van de baby gemaakt. Hoe vaak het bloedonderzoek moet worden herhaald en of het maken van een CTG nodig is, hangt af van de hoogte van de galzure zouten. Ook kan het zo zijn dat u het advies krijgt om de bevalling in te leiden, wat wil zeggen dat de bevalling wordt opgewekt.

Advies per hoogte van galzure zouten:

  • Galzure zouten 10-39:Er wordt iedere twee weken bloed geprikt om de galzure zouten en de leverwaardes te controleren. Het advies is om de zwangerschap niet langer dan 41 weken te laten duren. Dit kan betekenen dat de bevalling zal worden opgewekt. De gynaecoloog zal dit met u bespreken.
  • Galzure zouten 40-100:Iedere week wordt bloed geprikt om de galzure zouten en de leverwaardes te controleren. Een keer per week wordt een CTG gemaakt. Het advies is om de bevalling in te leiden tussen 38 – 39 weken.
  • Galzure zouten ≥ 100:Er wordt dagelijks een CTG gemaakt. Dit zou eventueel ook kunnen in de thuismonitoring. Bespreek dit met je gynaecoloog. Het advies is om de bevalling in te leidenbij 36 weken.

Waarom deze adviezen?

We weten dat de baby een hoger risico heeft op overlijden voor het einde van de zwangerschap enwe wetendat dat vooral gebeurt bij vrouwen bij wie de galzure zouten>100 umol/liter zijn. Daarom adviseren gynaecologen al bij 36 weken de bevalling op te wekken bij galzuren hoger dan 100 umol/l.

Meestal worden de galzuren in je bloed lager als je Ursochol® gebruikt, maarwe weten niet zeker of Ursochol® ook het risico voor de baby wegneemt. Ook als de galzure zouten lager zijn geworden bij het gebruik van Ursochol ®, adviseren gynaecologen daarom vaak om de bevalling op te wekken. Wanneer de bevalling zal worden opgewekt, hangt af van de hoogste waarde van de galzure zouten.

Samen beslissen

Deze adviezen zijn richtlijnen. Met je gynaecoloog bespreek je hoe dit is in jouw situatie en wat jouw ideeën zijn over het gebruik van medicijnen en het inleiden van de bevalling. Samen beslis je wat te doen: nog afwachten of toch de bevalling alinleiden?

De bevalling

Tijdens de weeën controleren we de hartslag van de baby met een CTG. Dit gebeurt via de buik of met een draadje op het hoofd van de baby via de vagin*.Je kunt je vrij bewegen.

Na de bevalling

Vaak neemt de jeuk al binnen een dag af en verdwijnt binnen een week. Dit geldt voor zowel gewone zwangerschapsjeuk als voor zwangerschapscholestase. Vrouwen die Ursochol gebruiken, kunnen veilig borstvoeding geven aan de baby. De cholestase verdwijnt vanzelf en je lever herstelt weer.

Met de pil ook cholestase?

Als je zwangerschapscholestase hebt gehad, heb je een hogere kans op jeukklachten bij gebruik van de anticonceptiepil. Dit komt door de hormonen in de pil.

Volgende zwangerschap

Heb je cholestase gehad? Bij een volgende zwangerschap heb je meer dan 50% kans dat je weer cholestase krijgt.

Wat is zwangerschapscholestase? (2024)

References

Top Articles
Sam’s Club Gas Prices: Everything You Need To Know
Kent Taylor Dead at 65: The Texas Roadhouse CEO Died By Suicide After Battling Post-COVID Symptoms
Diario Las Americas Rentas Hialeah
Skylar Vox Bra Size
Rabbits Foot Osrs
Guardians Of The Galaxy Showtimes Near Athol Cinemas 8
La connexion à Mon Compte
Chris wragge hi-res stock photography and images - Alamy
Acts 16 Nkjv
What's Wrong with the Chevrolet Tahoe?
Waive Upgrade Fee
Driving Directions To Atlanta
Bestellung Ahrefs
Jvid Rina Sauce
Nene25 Sports
Alexandria Van Starrenburg
Arboristsite Forum Chainsaw
Kürtçe Doğum Günü Sözleri
Spoilers: Impact 1000 Taping Results For 9/14/2023 - PWMania - Wrestling News
Palm Springs Ca Craigslist
Decosmo Industrial Auctions
Employee Health Upmc
Cain Toyota Vehicles
Hctc Speed Test
Waters Funeral Home Vandalia Obituaries
Yu-Gi-Oh Card Database
Perry Inhofe Mansion
Davita Salary
Vlocity Clm
15 Downer Way, Crosswicks, NJ 08515 - MLS NJBL2072416 - Coldwell Banker
Gasbuddy Lenoir Nc
2024 Coachella Predictions
Slv Fed Routing Number
Prima Healthcare Columbiana Ohio
PA lawmakers push to restore Medicaid dental benefits for adults
Quake Awakening Fragments
Natashas Bedroom - Slave Commands
Greater Keene Men's Softball
Chuze Fitness La Verne Reviews
When His Eyes Opened Chapter 2048
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
Leena Snoubar Net Worth
Indiana Jones 5 Showtimes Near Cinemark Stroud Mall And Xd
Autum Catholic Store
Advance Auto.parts Near Me
56X40X25Cm
Port Huron Newspaper
Wolf Of Wallstreet 123 Movies
City Of Irving Tx Jail In-Custody List
Bbwcumdreams
Law Students
Coldestuknow
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 6488

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.